Gordijnen inkorten met strijkband

Gordijnen inkorten met strijkband kunt u zelf thuis doen.
Onze versie heeft een schutpapier en wordt verkocht in een lengte van 10 meter.

Hieronder een korte uitleg van de stappen. Probeer het altijd eerst even op een stukje textiel zodat u weet hoe het werkt als u het gordijn daadwerkelijk gaat inkorten en vastzetten.

Voorbereiding:

Hang het gordijn altijd eerst een paar dagen op voordat u het gaat inkorten. Het gordijn is geweven en gevouwen in een verpakking en moet daarom altijd even ‘uithangen’. Ook adviseren wij het gordijn goed te strijken en daarbij flink te stomen (aan de binnenkant van de stof uiteraard). Om het ‘uithangen’ te versnellen kunt u dagelijks meerdere malen met beide handen en het gordijn ertussen van boven naar beneden wrijven. Zorg er wel voor dat u dat doet met gladde handen en pas op met uw nagels anders kunt u de stof beschadigen.

Het markeren van de ‘nieuwe’ onderkant van het gordijn kunt u het beste doen met spelden, stofkrijt of bijvoorbeeld met een potlood als het gordijn nog aan de rail of roede hangt. Hiermee voorkomt u afwijkingen omdat een plafond, opgehangen rail of roede, vensterbank of vloer niet altijd 100% recht zijn.

Inkorten

Voor een nauwkeurig gebruik voor gordijnen inkorten met strijkband leg je het gordijn uit op een schone ondergrond met de binnenkant van het gordijn naar boven (in het zicht) en zorg dat de gemarkeerde onderkant recht en vlak ligt. Vouw het overtollige gedeelte dubbel op de gemarkeerde lijn en wrijf het geheel strak en glad met uw handen.

Afhankelijk van de gewenste maat/grootte van de nieuwe zoom (omslag) knipt u (met een scherpe schaar!) het overtollige naar binnen gevouwen gedeelte van de stof eraf. Het resultaat moet zijn dat uw gordijn nu de juiste hoogte/lengte heeft en de juiste maat voor de zoom. Zet de zoom met spelden vast door deze ca. 4 cm. onder de zoom te plaatsen. Indien u geen spelden heeft markeer de lijn waar de zoom nu is dan met stofkrijt of dunnetjes met een potlood. Het vastzetten doet u in de volgende stap.

Vastzetten met instrijkband

Knip een stuk van de instrijkband af van ongeveer de breedte van het gordijn plus ca. 5 cm. Leg het gordijn op de strijkplank met de markering van de nieuwe zoom in het midden van de breedte van de plank zodat u de volle ruimte heeft om de zoom vast te zetten.

Vouw de zoom voor een breedte van ongeveer 50 cm van het gordijn af. Leg de instrijk band 1,2 mm onder zoomlijn met het schutpapier naar boven en het mag aan de zijkant 2 cm uitsteken (de bovenkant voelt glad aan en de onderkant of lijmlaag wat ruwer). Vouw de zoom terug en indien afgetekend precies op de gemarkeerde lijn. Zet eerst de instrijkband vast aan de zijkant voor ongeveer 3,4 cm. Dit doet u door met een strijkijzer op stand 2 dit gedeelte al wrijvend/draaiend en drukkend heet te maken zodat de lijm smelt. Doe dit voor ca. 5-7 seconden en laat het dan vervolgens afkoelen voor 2-3 minuten (blazen en met een doek wapperen helpt dan ook goed om het sneller af te koelen). Vouw dan de zoom weer terug en haal nu voorzichtig het schutpapier van de lijmlaag af, nu komt een scherpe nagel dan wel weer van pas. Lukt dat niet meteen dan kunt u het ook proberen aan de zijkant die iets uitsteekt (en die u niet gestreken heeft).

Vastzetten

Trek het schutpapier elke keer voor ongeveer 50 cm. eraf en leg het 1,2 mm onder gemarkeerde lijn/zoom. Vouw de zoom terug en zet deze dan vast met de strijkijzer. Dit herhaalt u dan voor de gehele breedte. Het voordeel van deze aanpak is dat u de lijmlaag telkens over een afstand van 50 cm. goed recht kunt zetten en kunt controleren of de zoom nog goed zit. Desgewenst kunt u de onderkant van het gordijn ook strak en glad strijken.

Het overtollige band aan de zijkanten kunt u naar binnen vouwen zodat deze zijkanten een dubbele lijmlaag krijgen. Aan de zijkant zit ook een zoom, dus wat extra lijm is handig op die plekken.

Plakt de lijmlaag niet goed dan is deze niet heet genoeg geweest of te snel is de zoom van het gordijn gekomen als de lijm nog niet afgekoeld genoeg is geweest.

U kunt het proces meerdere maken herhalen. De lijm smelt gewoon weer opnieuw. Ook kunt u op moeilijke stukken een dubbele lijmlaag leggen en instrijken. Let wel in dat laatste geval wordt de stof ook wat stijver door de hoeveelheid lijm.

Succes!